Antipasti-menu

Italialaiset antipastit, toisin sanoen erilaiset pienet alkuruoat, ovat erittäin suosittuja ympäri maailman. Antipastien salaisuus piilee niiden yksinkertaisuudessa, mutta myös herkullisuudessa. Antipastit ovat loistava tapa valmistaa vähällä vaivalla aitoa italialaista ruokaa ja ne sopivat moneen eri tilanteeseen.

Antipasteja on helppo tarjota illanistujaisissa, juhlissa ja vaikka vain mukavan koti-illan ratoksi. Antipastit valmistuvat todella näppärästi ja nopeasti, joten ne ovat myös loistava tarjottava silloin, kun vieraat yllättävät, ja kaapit ammottavat tyhjyyttään. Usein myös löydät ainekset antipastien tekemiseen valmiina kaapistasi, joten parhaimmassa tapauksessa sinun ei tarvitse edes vaivautua kauppareissulle.

Antipasti menu illanistujaisiin

  • Oliivit – Voit kattaa pöytään erilaisia oliiveja: mustia sekä vihreitä, täytettyjä sekä kivellisiä. Ruokakaupoista löytyy nykyään todella kattava valikoima erilaisia oliiveja, joten jokaiseen makuun löytyy varmasti jotakin.
  • Juustot – Erilaiset juustot ovat italialaisen keittiön kulmakiviä, joten kaikenlaiset juustot sopivat tässä tapauksessa. Juustoja on hyvä olla useampi, niin että kaikille ruokailijoille löytyy vaihtoehto. Juustojen kanssa voi laittaa tarjolle myös keksejä ja hedelmiä, sekä erilaisia hilloja tai marmeladeja.
  • Focaccia – Focaccia on yksi italialaisen keittiön herkullisimpia leipiä ja se on myös todella helppo valmistaa itse. Parasta focacciassa on, että sen voi maustaa millä vain itse haluaa. Esimerkiksi oliivit, aurinkokuivatut tomaatit tai sitten vain todella laadukas suola ja oliiviöly ovat loistavia makujen antajia focacciaan.
  • Lihaleikkeet – Erilaisia lihaleikkeitä tarjotaan italialaisessa keittiössä usein antipasteina, kuten ohuiksi siivuiksi leikattu parmankinkku, erilaiset salamit ja muut lihat. Lihoja voi laittaa tarjolle oman maun mukaan ja tietysti myös vieraita ajatellen tarpeeksi.
  • Pizza – Pizza on yksi tunnetuimpia italialaisia ruokia ja myös erittäin sopiva antipasti. Kun pizzaa tarjotaan antipastina, on se hyvä pitää yksinkertaisena täytteiltään ja leikata se pieniksi, valmiiksi suupaloiksi. Perinteinen tomaattikastike ja mozzarella ovat riittävät täytteet, ja aivan varmasti jokainen pitää tästä alkupalasta!

Tässä muutamia esimerkkejä mahdollisista antipasteista, joita tarjota esimerkiksi illanvietossa. Vaihtoehtoja on toki paljon enemmän, kuin mitä tässä olemme maininneet, mutta näillä pääset ainakin alkuun antipastien maailmassa. Antipasteissa on oikeastaan vain mielikuvitus rajana, joten niitä on helppo valmistaa sen mukaan mitä kaapista löytyy.