Mamma mia! – Maailman kuuluisin keittiö

Koko maailma rakastaa italialaista ruokaa, ja siihen on syynsä. Italialaisen keittiön suosio perustuu tuoreisiin ja laadukkaisiin raaka-aineisiin sekä tietysti vuosisatoja vanhoihin resepteihin. Italia tunnetaan ennen kaikkea pizzan ja pastaruokien kotimaana, mutta italialainen keittiö sisältää myös paljon muita ruokalajeja, joiden alkuperää kaikki eivät edes tunnista italialaiseksi. Tässä artikkelissa kerromme maailman kuuluisimmasta keittiöstä ja sen herkuista. Kerromme myös ruokakulttuurin roolista digitaalisissa toimintaympäristöissä, kuten nettikasinoilla.

Ruokateema digitalisoituvassa maailmassa

Ruoat ovat jo vuosikymmenten ajan inspiroineet myös pelivalmistajia. Ruokateema näkyy pelien grafiikoissa, pelien nimissä sekä monissa bonusjärjestelmissä. Voit saada esimerkiksi Lucky nugget kasinobonukset pelatessasi nettikasinopelejä. Mikä onkaan sen parempaa kuin nauttia bonuksista ja jännittävistä pelihetkistä ja samalla saada visuaalisia ruokanautintoja – ja kenties jopa inspiraatiota perheen illallisen valmistamiseen.

Italialaisen keittiön tunnetuimmat ruokalajit

Pizza, suomalaisittain pitsa, on koko maailman tuntema ruokalaji, jossa litteä, usein pyöreä, leipämäinen pohja on päällystetty tyypillisesti tomaatilla tai tomaattikastikkeella, juustolla sekä muilla täytteillä. Pizza on syntynyt Etelä-Italiassa Napolin seudulla, ja napolilainen pizza on saanut jopa EU:n tuotesuojan. Pizzan rakenne ja koostumus vaihtelee eri puolilla Italiaa sekä eri puolilla maailmaa, mutta tyypillisessä napolilaisessa pizzassa on ohut pohja ja yksinkertaisimmillaan vain tomaattikastiketta, mozzarellaa ja basilikaa. Tämä kuuluisa pizza on nimetty Italian entisen kuningatar Margheritan mukaan. Oikeanlaisen pizzan valmistamiseen tarvitaan oikeanlaiset raaka-aineet, oikeanlaiset valmistusmenetelmät sekä tietysti oikeanlainen uuni sekä paistotapa ja -lämpötila.

Monenlaiset pastaruoat ovat myös olennainen osa italialaista keittiötä. Pastalla tarkoitetaan tyypillisesti vedestä ja vehnäjauhoista valmistettua elintarviketta, jonka valmistukseen voidaan käyttää myös kananmunaa, suolaa sekä muita aineita, kuten tomaattia. Valmis pasta kypsennetään yleensä kiehuvassa vedessä ja nautitaan yhdistettynä muihin ainesosiin, kuten tomaattikastikkeeseen. Suomalaisille tutuimpia pastan muotoja ovat todennäköisesti makaroni ja spagetti, joista jälkimmäistä yleensä nautitaan bolognese-kastikkeen kera.

Pizzan ja pastan lisäksi italialaisen keittiön kulmakiviä ovat kasvikset, juustot ja viinit, joita maassa myös tuotetaan paljon. Eräs maan tunnetuimmista juustoista on mozzarella, jota viedään saapasmaasta lähes maailman jokaiseen kolkkaan. Viinisuosikkeja Italiasta löytyy jokaiseen makuun, sillä maassa tuotetaan paljon eri viinilaatuja.