Italialaisen keittiön mausteet

Italialainen keittiö on melko yksinkertainen raaka-aineiltaan, mikä tarkoittaa sitä, että ruokien maustamiseen käytetään erityistä tarkkuutta. Maustamalla oikein saat mistä vain ruoasta herkullista, ja italialaisessa keittiössä luotetaan erilaisten yrttien ja mausteiden voimaan.

Italialaisen keittiön mausteet

Alla olemme luetelleet italialaisen keittiön tärkeimmät yrtit sekä mausteet ja kertoneet, minkä ruokien kanssa niitä yleisesti käytetään. Tämä artikkeli käsittelee asiaa hyvin yleisesti, sillä mausteiden ja yrttien käytössä on todella suuriakin eroja, riippuen alueesta, jossa ruokaa valmistetaan.

  • Oliiviöljy – Oliiviöljy on yksi italialaisen keittiön kulmakivistä ja vaikka sitä ei ehkä varsinaisesti voida pitää mausteena, on todella laadukas kylmäpuristettu oliiviöljy ehdottomasti yksi tärkeimpiä italialaisen keittiön makuja. Öljyä käytetään niin ruoan valmistuksessa kuin myös sen viimeistelemisessä. Laadukas öljy toimii myös yksinään, esimerkiksi salaatin kastikkeena.
  • Juusto – Erilaiset juustot ovat yksi tärkeimmistä asioista, kun tehdään aitoa italialaista ruokaa. Juustoja on jokaiseen makuun ja niitä käytetään ruoan valmistuksessa, kuin myös sen maustamisessa. Esimerkiksi suurin osa italialaisista pastoista sisältää vähintäänkin yhtä juustoa ja usein jokainen pasta viimeistellään vielä esimerkiksi parmesaanilla. Juustoja käytetään paljon ja ne sopivat aikalailla minkä vain ruoan kanssa nautittavaksi.
  • Viinit – Viini on iso osa italialaista keittiötä ja yksi maan tunnetuimpia vientituotteita. Niin valko- kuin punaviiniä käytetään todella paljon myös ruoanvalmistuksessa. Erilaiset pataruoat sekä jotkin pastat saavat paljon makua joko puna- tai valkoviinistä. Punaviini sopii erityisesti erilaisiin lihapatoihin ja ruokiin, ja valkoviini taas sopii kalan kanssa.
  • Yrtit – Erilaiset yrtit, kuten basilika, oregano, timjami, salvia, persilja ja monet muut ovat todella tärkeitä italialaisen ruoan mausteita. Yrttejä käytetään tuoreena lähes kaikissa italialaisissa ruoissa. Erityisesti basilika, oregano ja salvia löytyvät todella monesta ruoasta, ja vaikka myös Italiassa käytetään kuivattuja yrttejä, on tuoreiden yrttien käyttö todella tärkeää. Yrttejä käytetään aika lailla kaikenlaisten ruokien maustamiseen, oli kyse sitten lihasta, kalasta tai vaikka kasvisruoasta.

Yllä siis muutamia esimerkkejä italialaisen keittiön tavoista maustaa ruokia. Näillä pääset jo hyvään alkuun, kun lähdet kokeilemaan ensimmäisen kerran jotakin italialaista ruokaa kotonasi.