Italialainen keittiö

Italialainen keittiö on todella laaja käsite, sillä se vaihtelee paljon alueen mukaan. Moni ajattelee italialaisen keittiön olevan periaatteessa pizzaa ja pastaa, sekä joitakin muita ruokia, mutta italialainen keittiö on paljon monipuolisempi kuin kuvitellaan. Alueelliset erot italialaisessa keittiössä ovat melko suuriakin, joten tutustumme tässä artikkelissa hieman eri alueiden keittiöihin ja niiden ominaisraaka-aineisiin ja mausteisiin.

Pohjois-Italia

Pohjois-Italiassa ominaista on erityisesti tuoreen pastan käyttö ja ruokien haudutus punaviinissä. Lisäksi pohjoisessa käytetään ruoissa runsaasti riisiä, mikä on monelle yllätys, sillä italialaista keittiötä ei heti miellä riisin käyttäjäksi. Lisäksi pohjoisessa käytetään suurimmaksi osaksi voita oliiviöljyn sijaan.

Etelä-Italia

Etelän keittiö on meillekin tutumpi, sillä siellä valmistuvat suurimmaksi osaksi meille tutut ja mielletyt italialaiset ruoat. Etelässä käytetään paljon kuivapastaa tuoreen sijaan, sekä suuri osa kastikkeista valmistetaan tomaattikastikkeella. Esimerkiksi pizza on juurikin Etelä-Italiasta kotoisin, joka onkin tuttu ruoka joka maailmankolkassa. Myös oliiviöljy ja erilaiset juustot ovat tärkeässä osassa etelän ruokakulttuuria.

Sisilia

Sisilialainen keittiö on erityisen suosittu kalaruokiensa ansiosta. Myös sitrushedelmät, sekä kuivattujen hedelmien käyttö on Sisiliassa ominaista. Sisilialaista keittiötä verrataan usein ranskalaiseen keittiöön ja se onkin hyvin osuva kuvaus. Viinit ovat myös iso osa Sisilialaista keittiötä ja ruokakulttuuria.

Emilia-Romagna

Emilia-Romagnan alueen keittiö on raskaampi kuin etelässä. Alueella suositaankin raskaita, paljon voita ja kermaa sisältäviä pastaruokia. Monen suosikkiherkku, lasagne, onkin juuri tältä alueelta kotoisin. Emilia-Romagna sijaitsee pohjoisessa, jonka vuoksi ruoka on täyttävämpää ja raskaampaa. Tältä alueelta tulee juurikin se ruoka, joka yleisesti ottaen mielletään niin sanotuksi ”lohturuoaksi”.

Calabria

Calabrian alueella käytetään paljon kasviksia ja se onkin todella tunnettu juuri tästä syystä. Lisäksi siellä keittiössä paistuvat erilaiset lihat ja meille erikoisemmat, tai vähemmän tunnetut ja käytetyt kalat, kuten miekkakala, sekä tuore tonnikala. Myös chilin käyttö, eli tulisempi ruoka on ominaista Calabrian alueelle, mitä ei myöskään mielletä erityisemmin italialaiseen keittiöön kuuluvaksi.

Yllä siis vain osa alueista ja niiden ruokakulttuureista. On muistettava, että Italia on suuri maa ja erilaisia keittiöitä löytyy sen sisältä paljon.